Miért válasszon minket?

Amennyiben Ön hosszútávú stratégiai partnert keres, akkor jó helyen jár.

Jelentős kapacitással, nagy tapasztalattal és stabil háttérrel állunk rendelkezésére ügyfeleinek.

 Bővebb információk

KezdőlapNövényvédelmi aktualitások

Növényvédelmi aktualitások

 

 

  

Hasznos linkek:

 

NÉBIH - Növényvédő szerek adatbázisa

Nemzeti Jogszabálytár

 

 


 

 

 

 

Jogszabályi változások a növényvédelemben

Kötelező a szerződéskötés a növényvédelmi szakirányító és a termelő között, amennyiben növényorvosi vény kiállítására kerül sor. Az új előírást is tartalmazó és a növényvédelmi szakirányítók munkáját több ponton is érintő rendeletmódosítás 2015. december 25-én lépett hatályba.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

( A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 19. § a alapján az I. és II. forgalmi kategóriájú növényvédő szer vásárlására és szállítására, az arra nem jogosult termelő csak növényorvos által kiállított, egyszeri vásárlásra jogosító - „Növényvédelmi növényorvosi vény”- nyel jogosult. )

A rendelet szerint a szerződés időtartamának legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Egy terület vonatkozásában egyidejűleg csak egy szerződés lehet hatályban.

A növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését a szakirányítónak 15 napon belül a jogszabályban leírtaknak megfelelő adattartalommal elektronikus úton is be kell jelentenie a NÉBIH által működtetett internetes felületen. A szerződés megszűnését, valamint módosításait ugyanezen a felületen kell a későbbiekben rögzíteni. A szerződések rögzítésére február elsejétől lesz lehetőség a NÉBIH honlapján.

Az új rendelkezés alapján a növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken – a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével – háromévente időszaki felülvizsgálatot kell végezni. A felülvizsgálatot kérelemre a Növényorvosi Kamara által üzemeltetett felülvizsgáló állomások végzik. A felülvizsgálat rendjét és a tanúsított felülvizsgáló állomások jegyzékét a NÉBIH a honlapján teszi közzé.

2016. november 26. napját követően a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos.

 


 

 

 

 Tájékoztató a növényvédelmi gépek időszakos felülvizsgálatáról

 
A szántóföldi és kertészeti kultúrák növényvédelmi költségei a termesztési költségek 25-30 %-át is elérhetik. Ez a nagy anyagi ráfordítás csak magas színvonalú növényvédelmi tevékenység esetén térül meg, mivel a kijuttatás-technológia jelentősen befolyásolja a növényvédő szerek hatékonyságát. Nagy figyelmet kell tehát fordítani nemcsak a megfelelő növényvédő szer kiválasztására és annak az optimális időben való, szakszerű kijuttatására, hanem a növényvédő gépek állapotára, munkájuk minőségére, és a gépkezelők képzésére is.
 
A 2009/128/EK Európai Uniós irányelv szerint rendszeres időközönként meg kell vizsgáltatni a hivatásos felhasználásban alkalmazott, a peszticidek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat.
Az EU-s jogszabály előírása szerint a permetező gépeket 2016. december 14-ig legalább egyszer meg kell vizsgáltatni, vagyis ezt követően csak azok a gépek használhatók hivatásosan, amelyek sikeresen levizsgáztak.
 
A magyar jogszabályok közül a 43/2010. FVM rendelet szabályozza a növényvédelmi gépek 3 évenként kötelező felülvizsgálatát, amely szerint 2016. november 26. napját követően a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos. (Ebbe a körbe nem tartoznak bele a kézi és a háti permetező gépek, habár ezek kifogástalan működése is a felhasználó elemi érdeke!)
 
Magyarországon a gépek felülvizsgálatát a Magyar Növényorvosi Kamara végzi. Jelenleg egy felülvizsgáló állomás működik a Növényvégő Gép Ellenőrző Állomás alállomásaként, a „Hajnalpír” Kft. telephelyén: 7019 Sárbogárd, Ország út 4. (Tel.: 20/222-2279, e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ). A Kamara megyénként létesít további alállomásokat, amelyek felállítása jelenleg is folyamatban van, és működésük megkezdése hónapokon belül várható.
 
Felülvizsgálatra a növényvédelmi gép tulajdonosának a növényvédelmi gép működési engedélyének lejártát megelőzően kell jelentkeznie, regisztrálva a www.ngea.hu honlapon. A vizsgáló állomás ezt követően értesíti a növényvédelmi gép tulajdonosát a felülvizsgálat időpontjáról. A felülvizsgálat elvégzéséig a növényvédelmi gép rendeltetés szerint használható. Ha a felülvizsgálat eredménye megfelelő, az állomás kiadja a növényvédelmi gép működési engedélyét igazoló matricát, majd ezt követően a gép tulajdonosa postai úton kapja meg a hivatalos Tanúsítványt. A felülvizsgálat díjköteles. A díj mértéke a gép típusától függ, erről a vizsgáló állomás ad pontos tájékoztatást.
 
Gyakorlati tanácsok növényvédelmi gép tulajdonosoknak:
 
A vizsgáló állomás honlapján történt regisztrációt követően a megrendelőlap elküldésével a megrendelő vállalja, hogy a lemosott, kitisztított, vegyi anyagoktól mentes, valamint tiszta vízzel feltöltött és munkára alkalmas állapotú növényvédő gépet a vizsgálatot végző által meghatározott időben és helyszínen saját költségén felvonultatja, és tudomásul veszi, hogy ezen feltételek teljesülésének hiánya esetén a vizsgálat nem végezhető el, a vizsgálati díj vissza nem téríthető. A géptulajdonos jól megfontolt érdeke, hogy gépét kellően felkészítve, jó műszaki állapotban vigye el a vizsgára, hiszen a vizsgálat díja és a szállítási költség őt terheli.
A növényvédelmi gépekkel szemben támasztott követelmények a 43/2010. rendelet 3. mellékletében találhatók.
A vizsgálatra való felkészítés során különösen nagy figyelmet kell fordítani az alábbiakra:
 erőátviteli alkatrészek megfelelő működése,
 biztonsági berendezések megléte,
 szivattyú megfelelő működése és csepegésmentessége,
 keverés megfelelő működése,
 permetlétartály épsége, zárhatósága,
 tartály szintjelző megléte és annak leolvashatósága,
 mérőrendszerek működése és leolvashatósága,
 kezelőszervek és szabályozó berendezések megfelelő működése, elérhetősége és csepegésmentessége,
 vezetékek és tömlők sérülés és csepegésmentessége,
 szűrők megléte és azok méretének megfelelősége,
 szórókeret szerkezeti épsége, stabilitása és akadozásmentes működése,
 csepegésgátlók megfelelő zárása,
 fúvókák megfelelő porlasztása és azok liter/perc teljesítményének egységessége, valamint azok megfelelése a fúvóka teljesítmény táblázatban foglaltaknak (ami a keresztirányú eloszlás alapvető feltétele).
Részletesebb információk találhatók a www.ngea.hu honlapon (Tevékenységek/Letöltések/A növényvédő gépek felkészítése vizsgálatra), ábrákkal szemléltetve.
 
Mielőtt az ellenőrzés megtörténik, a permetezőgépet alaposan meg kell tisztítani. Különös figyelmet kell fordítani a permetlé-rendszer átöblítésre, és a permetezőgép belső tisztítására, beleértve a szűrőket és a szűrőbetéteket, valamint a permetezőgép azon külső részeinek tisztítását, amelyek a legnagyobb mértékben ki vannak téve a növényvédő szerekkel történő érintkezés veszélyének a permetezés során.
A látható és egyéb ismert hibákat lehetőleg a felülvizsgálat előtt ki kell javítani. Egy előzetes „állapotfelmérést” célszerű elvégezni a felülvizsgálat helyszínén annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az olyan időveszteség, amelyet a felülvizsgálat során feltárt nyilvánvalóan komoly hibák okozhatnak.
A permetezőgép tulajdonosa lehetőleg legyen jelen a felülvizsgálat teljes ideje alatt. Ez nagyon hasznos lehet a gép üzemeltetője számára, hiszen a mindennapi gyakorlatban is rendkívül fontos a gépek pontos beállítása és hibátlan működése. A felülvizsgálat során szakmai tanácsadásra is nyílik lehetőség.
A műszaki felülvizsgálat során az ellenőrzést végzők javítást, alkatrész cserét nem tudnak végezni, ezért szükséges lehet pl. tartalék fúvókákkal, szűrőkkel, csepegés gátlókkal felszerelkezve érkezniük a permetezőgép üzemeltetőknek.
Amennyiben a növényvédelmi gép a műszaki felülvizsgálat alkalmával megfelel, akkor arról jegyzőkönyvet állítanak ki, valamint egy öntapadós matricát ragasztanak a gépre, jelezve a megfelelő műszaki állapotot és a felülvizsgálat érvényességét, valamint ezt követően egy hivatalos Tanúsítvány kerül kiállításra, melyet a Növényorvosi Kamara postai úton juttat el a gép tulajdonosának.

Nyitva tartás

Kollégáink állnak rendelkezésére:

Hétfő - Péntek: 07:00 - 17:00

Kivétel: betakarítási időszak

Joomla templates by Joomlashine