Főbb termények minőségi követelményei

 

BÚZA minőségi kategóriák és követelmények          
Minőségi előírások Módszer Minőségi követelmények
I. minőségi kategória II. minőségi kategória III. minőségi kategória IV. minőségi kategória
Hektolitertömeg min. (kg/hl) MSz.6367-4:86 80 78 76 74
Nedvességtartalom max. (%) MSz.6367-3:83 14 14 14 14
Keveréktartalom max. (%) MSz.6367-2:2001 2 2 2 2
Ezen belül:          
- Káros keverék (fuzáriumos szemet is beleértve) max. (%)   0,5 0,5 0,5 0,5
- Könnyű keverék max. (%)   0,5 0,5 0,5 0,5
Keveréktartalmon felül még megengedett:          
- Törött szem max. (%)   2 2 2 5
- Csírás szem max. (%)   1 1 1 2
Állati kártevők és maradványaik max. (%)   Nem tartalmazhat Nem tartalmazhat Nem tartalmazhat Nem tartalmazhat
Poloskaszúrt szem max. (db%)   1 1 1 2
Sütőipari érték min.   A2 B2 B -
Esésszám (Hagberg sz.) min. (sec) MSz.6367-16:86 300 250 220 -
Nyersfehérje tartalom min. (N*5,7)(%) MSz.6367-11:84 14 13 11,5 10,5
Nedves sikér tartalom min. (%) MSz.6367-12:87 30 28 26 -
Sikér terülés (mm/óra)   3-6 3-6 3-6 -
P/L max. ISO 5530-4:2002 1 1,2 1,5 -
W min. (10-4 Joule) ISO 5530-4:2003 250 200 150 -
Zeleny index min. (ml) MSz. ISO 5529:93 50 45 35 -
DON toxin max. (mg/kg) Veratox® 1,25 1,25 1,25 3,00

 

 

KUKORICA MSZ 12540:1998    
Jellemző Száraz vagy idényszerűen száraz Nedves
Kukorica
Nedvességtartalom (számítási alap) legfeljebb, % (m/m) 14,5
Tisztaság, legalább, % (m/m) 98,0
Nyersfehérje-tartalom, legalább % (m/m) 7,6
Nyerszsírtartalom, legalább % (m/m) 2,9
Nyersrosttartalom, legfeljebb % (m/m) 3,4
Nyershamutartalom, legfeljebb % (m/m) 1,9
Keverékesség, legfeljebb % (m/m) 2,0
ebből káros keverék, legfeljebb % (m/m) 0,5
A keveréken felül még megengedett* kicsírázott szem, legfeljebb % (m/m) 2,0 3,0
hősérült szem**, legfeljebb % (m/m) 3,0 5,0
törött szem***, legfeljebb % (m/m) 8,0 8,0
apró törmelék, legfeljebb % (m/m) 2,0 3,0
* A keverék és a hősérült szemek kivételével a megengedett mennyiségtől a szerződés teljesítése (részteljesítése) előtt kötött megállapodás alapján eltérhetnek.
** A hősérült szem a keverék terhére több is lehet.
*** A törött szem az apró törmelék vagy a keverék terhére több is lehet.

 

 

A különböző tenyészidejű hidridkukoricák jellemzői (FAO szerint)
       
FAO éréscsoport Tenyészidő Átlagos tenyészidő
(nap) nap megnevezés
100-199 95-110 100 szuper korai
200-299 132-147 139 igen korai
300-399 134-160 146 korai
400-499 138-165 151 középérésű
500-599 143-175 157 késői érésű
600-699 151-179 162 igen késői érésű

 

 

Napraforgómag minőségi követelményei (MSZ 6368:1998)
Minőségi jellemzők Követelmény
Tisztaság*: legalább, % (m/m) 98
Értéktelen és káros keverék együtt: legfeljebb, % (m/m) 2
    ezen belül káros keverék: legfeljebb, % (m/m) 0,5
Csökkentett értékű magvak  
     hántolt (csupasz) mag: legfeljebb, % (m/m) 10
     tört, sérült kaszat: legfeljebb, % (m/m) 3
     nem természetes színű, megbelet tartalmazó kaszat:            legfeljebb, % (m/m) 2
Nedvességtartalom, legfeljebb, % (m/m) 9
*    A tisztaság megállapítása során a különböző napraforgómag-típusokat figyelmen kívül kell hagyni

 

 

REPCE  
Nedvesség tartalom Maximum (tömeg %) 8,0
Tisztaság Minimum (tömeg %) 98,0
Olajtartalom (tale quale) Minimum (tömeg %) 40,0
Erukasav tartalom Maximum (tömeg %) 1,0
Glükozinol tartalom Maximum (micromol/gr) 25,0
Radioaktivitás Maximum (Bequerel/kg) 600,00

 

 

SÖRÁRPA minőségi követelményei (MSZ-08 1326-79)
Minőségi jellemzők alapkövetelmény határkövetelmény
Hektolitersúly (kg) 68,0 legalább 65,0
Tisztaság (%) 98,0 legalább 96,0
Keverék (%) 2,0 legfeljebb 4,0
ebből értékes keverék (%) 1,5 legfeljebb 3,0
értéktelen keverék (%) 0,5 legfeljebb 1,0
ebből káros keverék (%) 0,2 legfeljebb 0,5
Osztályozottság    
a 2,5 mm-es lyukasztású osztályozólemezen fennmaradó teljes értékű árpa (%) 75,0 legalább 70,0
a 2,2 mm-es lyukasztású osztályozólemezen áthulló árpa (%) 4,0 legfeljebb 5,0
Csírázóképesség (%) 95,0 legalább 90,0
Nedvességtartalom (%) 14,5
Fehérjetartalom a szárazanyagban (%) 11,5 legfeljebb 12,5
Fajtatisztaság (%) legalább 96,0
Napraforgótartalom nem megengedett!

 

 

TAKARMÁNYÁRPA minőségi követelményei (MSZ 6372-78)
Minőségi jellemzők alapkövetelmény
Hektolitersúly (kg) 63
Tisztaság (%) 98
Keverék* (%) 2,0 
**ebből: káros keverék legfeljebb (%) 0,5
** könnyű keverék legfeljebb (%) 0,5 
Törött szem legfeljebb (%) 5
Rozst és zabot együttesen legfeljebb 10
Nedvességtartalom legfeljebb (%) 14,5
*  A búza az árpában nem számít keveréknek  

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by Joomlashine